Spraakafzien

Spraakafzien
Spraakafzien (liplezen) is een training voor slechthorenden, plots- en laatdoven. Bij deze training leert u om te kijken naar de naar de lip-, kaak- en tongbewegingen. Bij spraakafzien kijkt u bovendien ook naar:
• gezichtsuitdrukking
• lichaamstaal (zoals gebaren en houding)
• context (het hele verhaal)

Dit alles samen maakt dat u gesproken taal kunt “zien”.

Training
De training wordt individueel en bij u thuis gegeven. Dit geeft Inge de mogelijkheid om de training op uw behoefte af te stemmen. Een volledige training omvat 15 tot 20 bijeenkomsten van één uur. Indien noodzakelijk wordt de tijd en het aantal bijeenkomsten aangepast. Tijdens deze bijeenkomsten worden er verschillende zaken behandeld:
• hoe u de klanken kunt aflezen
• emoties van het spreken
• praktische tips

Het is handig om tijdens de training gebruik te maken van een schrijfblok.

Werkwijze
Allereerst wordt er een intakegesprek gedaan om te kijken of spraakafzien aansluit bij uw wensen maar ook om de beperking in kaart te brengen. Dit duurt ongeveer 30/60 minuten. Na het eerste gesprek wordt er een nieuwe afspraak gepland en wordt er een begin gemaakt met de training van spraakafzien.

Kosten
De kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar maar tellen wel mee voor uw eigen risico (boven de 18 jaar). Een verwijsbrief van een huisarts of kno-arts is nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding via de zorgverzekeraar.

Informatie en aanmelden
Neem voor meer informatie en om aan te melden contact op met Inge Wessel.