Baby- en kindergebaren

Babygebaren
Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal door middel van gebaren. Ik gebruik alleen gebaren vanuit Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Je kunt al met je kind communiceren voordat het fysiek in staat is om te praten!

Voor wie?
De cursus babygebaren is voor iedereen die interesse heeft om gebaren bij een baby te gebruiken. Denk aan (allochtone) ouders, opa’s en oma’s, leidsters van kinderdagverblijven, voorscholen, (speciaal) basisonderwijs en jeugdgezondheidsinstellingen.

Werkwijze
De cursus bestaat uit 3 dagdelen van maximaal 2 uur. U kunt zowel een groepscursus volgen, waarbij maximaal 12 deelnemers bij aanwezig zijn, maar ook is het mogelijk om in privésferen bij u thuis of op locatie individuele cursus te krijgen.

Samen nemen we de werkwijze, gebaren, de voordelen van het gebruik van gebaren door en na de eerste cursusdag kunt u direct aan de slag met het kind.

Kosten
Neem contact op over de kosten en data’s van de cursus.

Interesse? Vragen?
Neem voor meer informatie en om aan te melden contact op met Inge Wessel.

Meer informatie over babygebaren
Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en wordt sinds een aantal jaren ook in ons omringende landen als Duitsland, Engeland en België gebruikt.  Ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen werken met Babygebaren omdat de voordelen ervan keer op keer in verschillende situaties en bij veel doelgroepen bevestigd worden.

Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Je kunt al met je kind communiceren voordat het fysiek in staat is om te praten! Tussen zes en negen maanden zijn de hersenfuncties zodanig ontwikkeld dat het kind zich meer bewust wordt van zijn directe omgeving en het de aandacht beter kan sturen en steeds langer kan vasthouden. Het kind kan associëren: het verbindt de woorden die het hoort aan de voorwerpen die het ziet en de handelingen die het meemaakt. Het kind ziet en herkent een vliegtuig in de lucht en een eendje dat in de vijver zwemt. Het weet wat er gaat gebeuren als je vraagt of het wil eten of gaat slapen. Een kind wil graag met je delen wat het beleeft en nodig heeft. Met Babygebaren geef je het een manier om dit uit zichzelf te doen, zonder dat jij hoeft in te vullen waar het kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. En omdat je kind met gebaren zelf een gesprek met jou kan starten, krijg je meer inzicht in de belevingswereld en de belangstelling.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert, maar ook dat gebarende kinderen, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben op niet gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken.

babygebaren